Lucka 5

Pepparkakor


Klocka Tid: räkna med 5 timmar, tänk på att göra degen minst 1 dygn innan

Portioner ca 300 st

Ingredienser:

  • 300 g smör (eller margarin)
  • 5 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk malen ingefära
  • 2 msk kanel
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 dl vatten
  • 15 dl vetemjöl

Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör, socker och sirap till en jämn smet. Använd gärna elvisp när du gör pepparkaksdegen.

Rör sedan ner ingefära, kanel, kryddnejlikor, kardemumma och bikarbonat. Tillsätt sedan vatten och sist mjölet. Använder du inte elvisp - knåda då in mjölet i degen på ett bakbord.

Låt degen ligga i kylskåp minst 1 dygn insvept i folie.

Tag fram en bit i taget av degen och kavla ut den tunn på ett bakbord. Tag ut kakor med mått och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i 4-5 minuter.

Utkavlad pepparkaksdeg

Kavla ut pepparkaksdegen tunt och använd pepparkaksformar. Jag har använt ett pepparkaksgrismått.

Plåt med pepparkaksgrisar

Lägg pepparkakorna på en smord plåt (eller använd bakplåtspapper) och grädda dem därefter i ugnen.

glödlampa Tips:

Pepparkakorna kan förvaras i plastburk eller plåtburk med lock i 1-2 månader i rumstemperatur eller svalare. De kan också frysas, då håller de sig 3-6 månader.

planera Planeringstips:

Gör pepparkaksdegen i god tid, minst ett dygn innan utbakning och gräddning.

 

/ Malin (Kristina är i Köpenhamn, så detta blir dagens enda "lucka".)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0