Lucka 5
Pepparkakor
Tid: räkna med 5 timmar, tänk på att göra degen minst 1 dygn innan
ca 300 st
Ingredienser:
- 300 g smör (eller margarin)
- 5 dl socker
- 1 dl ljus sirap
- 1 msk malen ingefära
- 2 msk kanel
- 1 msk malda kryddnejlikor
- 2 tsk kardemumma
- 1 msk bikarbonat
- 2 dl vatten
- 15 dl vetemjöl
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör, socker och sirap till en jämn smet. Använd gärna elvisp när du gör pepparkaksdegen.
Rör sedan ner ingefära, kanel, kryddnejlikor, kardemumma och bikarbonat. Tillsätt sedan vatten och sist mjölet. Använder du inte elvisp - knåda då in mjölet i degen på ett bakbord.
Låt degen ligga i kylskåp minst 1 dygn insvept i folie.
Tag fram en bit i taget av degen och kavla ut den tunn på ett bakbord. Tag ut kakor med mått och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i 4-5 minuter.

Kavla ut pepparkaksdegen tunt och använd pepparkaksformar. Jag har använt ett pepparkaksgrismått.

Lägg pepparkakorna på en smord plåt (eller använd bakplåtspapper) och grädda dem därefter i ugnen.
Tips:
Pepparkakorna kan förvaras i plastburk eller plåtburk med lock i 1-2 månader i rumstemperatur eller svalare. De kan också frysas, då håller de sig 3-6 månader.
Planeringstips:
Gör pepparkaksdegen i god tid, minst ett dygn innan utbakning och gräddning.
/ Malin (Kristina är i Köpenhamn, så detta blir dagens enda "lucka".)