Adventskalendern!

Go' kväll!

Har försökt förgäves att ladda upp en bild.. men det vägrar. Tänkte i alla fall berätta att jag fått en jättefin adventskalender av min syster med ett paket för varje dag fram till julafton! Och imorgon får jag äntligen öppna ett :)

Så nu ska jag krypa ner under täcket så att morgondagen kommer snabbare!
/ Kristina


Ps. Idag var det sista gången jag sände Heta Listan, kändes lite vemodigt att året som musikansvarig redan är slut.. men skönt att få lite tid över till alla andra saker jag måste göra hela tiden!
En av utmanarna jag valde ut idag var i alla fall Regina Spektors "Eet". Och eftersom bilden vägrade får ni istället ett videoklipp med den låten!


Regina Spektor - Eet

Ute och cyklar.....

Söndag.
Meningslös dag som kunde blivit något, men icke.
Orkar inte ens skriva om den.

Men grattis Sanna igen!

Lyssna på denna grabben Ludwig Schöllin, pluggar på skolan där jag studerar. Hans röst får mig att vilja.. ja...mycket..

/ Malin


Första advent

Inga lussebullar eller pepparkakor. Men för mig räcker det gott och väl att komma i stämning med lite musik och några tända ljus. Varje vecka fram till jul bjuder DN.se på en jullåt. Först ut är Amanda Jensen och Pär Wiksten med "Another Christmas".

"När första ljuset brinner, står julens dörr på glänt, då gläds vi åter alla att fira få advent."
/ Kristina


En ångande stad..

Det vrider sig i hela kroppen, långsamt och djävulskt irriterande. Hade inbillat mig ännu en gång hur fint, skönt och bra det skulle bli att komma till västkusten och andas annan luft för ett par dagar. Vad fel jag hade. Kanske beror det på det tighta schemat, kanske inte. Men jag kom i fredags vid 11 tiden och jag är redan trött och less, tristess...

Trots detta var dagens kalas, som var anledningen till att jag åkte hem från början trevligt. God mat och släkt jag inte sett på länge. Kusinerna som ständigt ställer samma fråga - hur det går med kärleken. Och jag som ständigt har samma svar till denna fråga - som vanligt. De fantiserade ihop att jag hade träffat en finne vid namn Pekka "mini-Pekka" närmare bestämt. Han skulle tydligen ha en liten kuk. Vi skrattade gott åt detta. Sedan snackades det en stund om bröllop, bestmans uppgift och jag bad kusinerna lova att jag skulle få komma på deras bröllop - det fick jag, om jag tog med Pekka. (Bilder från kvällen kommer)

I övrigt kan denna afton gå till årtiondets tråkigaste lördag. Jag är så innerligt rastlös och peppad att det gör ont i hela kroppen. Nykter dessutom, ja för dricka kunde jag ju inte göra på kalaset - om det skulle bli aktuellt att ta sig någonstans senare på kvällen. Det ser ju sådär lovande ut, vilket betyder att jag kunde lika väl ha druckit. Tusan!  Att Sanna dessutom har födelsedag idag (söndag) är ju jättepepp, kunde ju varit där! Jag länkar mig runt på trettiotusen trista bloggar, kollar reprisen av taskiga program och vill helst av allt dricka upp vinflaskan jag köpte tidigare ikväll - samtidigt som jag inte helt gett upp denna lördagskväll än (patetiskt när klockan är 01, men men....)

There's a cat out there
Running everywhere
Chasing all the girls in the park
I wish that I could see in the dark


Sådana kvällar som den här vill jag bara ta mitt pick och pack och flytta till en stor ångande stad med puls. Ja, med människor i rörelse, rikt kulturliv och variation.


GRATTIS SANNA! 22 år idag, bra jobbat. Nu är det bara 22 år kvar till du är 44 år - känns det bra? ;)Sov gott och älska säkert!

/ Malin

Funny diagram :)Hoppas ni har en bra lördagskväll!
//Kristina

Noisettes i Radio 1 Live Lounge

Är lite fast bland alla klipp från BBC Radio 1 Live Lounge på youtube. Finns så många fina liveversioner av artisternas egna verk, men också tolkningar av andra. För det är det som grejen med Live Loungen, artisterna/grupperna kommer till Radio 1 och spelar en egen låt och en cover av någon annan artist/grupp.

When you were young av the Killers är en av de absolut bästa låtarna jag vet. Och därför var det med ett nervöst knapptryck jag satte på playknappen på Noisettes version av låten. Men oj så bra det är, och Shingai Shoniwas röst är magiskt bra:


When you were young - Noisettes i Radio 1 Live Lounge.


Och även deras egna låt Don't upset the rhythm är ju utmärkt som liveversion:


Don't Upset the Rhythm - Noisettes i Radio 1 Live Lounge.

Vill du lyssna mer på Noisette finns bland annat deras senaste skiva på Spotify om du klickar här!

Ha en fin lördag och kanske fungerar det här som lite partypepp!
/ Kristina

Novemberdrömmar

Solen har visserligen skinit lite de senaste dagarna i Kalmar. Men som ni kanske förstått är jag nyopererad i foten och rör mig inte direkt lika fort som vanligt. Eller lika lätt för den delen. Mesta delen av veckan har tillbringats i sängen med foten i högläge. Antingen vaken eller sovandes. De starka tabletterna gör mig lite dåsig.

Och just nu skulle jag göra nästan vad som helst för att få spola tillbaka tiden ett par månader och närmare bestämt till en vecka i augusti när Ludvig och jag var på Kos.

Äh, jag är trött och låter bilderna tala för sig själv.

Ha en mysig/galen fredagskväll. Min innehåller pizza, idol och goda vänner!
/ Kristina


Rapport.

Snygg Mattias tyckte att jag skulle göra håret knallblått, men så blev det inte. Det blev MÖRKT. En mörk nyans av brunt. Inte riktigt "klätt" mig in i den rollen än, men det kommer nog. Dessutom kommer det bli lite ljusare eftersom "rester" av färg fortfarande finns i håret. Egentligen trivs jag bra i det blonda håret, men dels skönt med förändring, dels ett jäkla arbete för att hålla det ljusa snyggt och det sliter mkt på håret. Så nu får det vara mörkt ett tag för att vila och sedna ger vi väl det blonda en ny chans. Haha!

/ Malin


HJÄLP!

09:30 sätter jag mig i frisörstolen. Vad ska jag välja för kulör? Hör av er snarast, antagligen bäst på mobilen...

/ Malin09:11, söndag - tvättstugan/torkrummet:

[Jag]: Hej!
[Tant som bokar tvättid]: Nej, men hej! Jag ska bara boka en tvättid för nästa vecka., men så kom jag på att jag nog inte ska ha en tvättid förän veckan efter...

Jag är i full gång med att hänga upp underkläder...


[Jag]: Jaha, okej. Men det kan ju vara bra att vara ute i god tid..
[Tant som bokar tvättid]: Ja, det är sant..annars kanske någon annan tar tiden ifrån mig..
[Båda]: Haha. Haha...

Jag fortsätter med underkläderna..bakom mig på en tvättlina hänger en Bh-korsett som Fredrik lånade när han var transa på halloween....


[Tant som bokar tvättid]:
Du bor inte i detta huset väl?
[Jag]: Nej jag bor i det till höger..
[Tant som bokar tvättid]: Ja, precis..det är däröfr jag inte känner igen dig..man ser ju dem som bor i det huset, men man kan inte riktigt placera dem..Du komme rinte härifrån Piteå va?
[Jag]: Nej..jag studerar...på musikhögskolan här..
[Tant som bokar tvättid]: Jag tänkte väl det, du talar så vackert!
[Jag]: Jasså, haha...eh tack!

Tanten har bokat klart och säger hej då...men kommer efter fem sekunder tillbaka och ropar:


[Tant som bokar tvättid]: Jag tvättar nog på lördag istället!

onödigt

Nämn något som gjorde dig glad igår: Härligt sällskap.

Vad gjorde du för 15 min sedan: Sa hej då till Bea.

Det sista du sa högt:
Tack för ikväll.

Det senaste någon sa till dig: Detsamma.

Vad har du druckit idag: Vatten, saft, cola och kaffe.

Vad var det senaste du åt: Två knäckemackor.

Vad var det senaste du köpte:
Mat.

Vad är det för färg på din ytterdörr:
Brun.

Vad är det för väder hos dig nu: Bäcksvart. Trist.

Tror du på kärlek vid första ögonkastet: Hoppas kan jag ju...

Drömmer du mardrömmar: Det händer.

Favoritlåt just nu: Florence + The Machine - Rabit heart (raise it up)

Vad ser du om du tittar till höger: Delar av mitt rum.

Vad gör dig glad just nu: Musik.

Vad ska du göra härnäst:
Sova.

Höger eller vänsterhänt: Höger.

Kläder just nu: Gråa mjukisbyxor och T-shirt med Twiggy-tryck...

Sommarplaner?: Nej, men hoppas på ett fett sommarjobb och utlandsresa. Gärna även några festivaler.

Hur många kuddar sover du med: 3.

Spelar du något instrument: Spelade klarinett som barn.

Morgon eller nattmänniska:
Varierar.

Är du kittlig: Jao, väldigt.

Stjärntecken: Oxe.

Längtar du mest efter just nu: Ett sovsällskap.

 

Nattens musik

/ Malin


Gitarrer och Bas, Trummor och Hat


Hästpojken - Gitarrer och Bas, Trummor och Hat

Med Björn Olsson som producent (har jobbat mycket med Hellström) är Hästpojken tillbaka och först ut från kommande plattan är Gitarrer och Bas, Trummor och Hat. Det är finstämt pianospel, en totalt genomträngande röst och känslor till max. Det är vackert.Annars finns det en rad andra nya låtar som jag fastnat för just nu:

Hollywood Hills med Markus Krunegård. Markus gav oss två plattor i höstmörkret och från Prinsen av Peking kommer nya singeln.


Last Dance med The Raveonettes. Dansk duo bestående av Sune Rose Wagner och Sharin Foo (som för övrigt har en sjukt snygg frilla, klippa sig?!).


Sjukhus
med Kent. Favoriterna på kent-skivorna brukar skifta, men nu såhär i början är jag fast i Sjukhus. Jag tror jag är svag för betoningen och temposkiftningen. Det känns bra i magen helt enkelt.
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/6ZBH5cn-B40&hl=sv_SE&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/6ZBH5cn-B40&hl=sv_SE&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>


I Give you the Morning med The Kite. Det har gjorts många tolkningar av Tom Paxtons I give you the morning som kom 1969. Flera svenska bland annat. Och även The Kite är svenska, men de har behållt engelskan i sin synthtolkning av Paxtons hit.


Roses med Ironville. Mycket speciellt sound och röst på sångerskan, men jag gillar det av någon anledning. Bonusinfo: Herr Krunegård har inte bara gjort två egna skivor på senaste tiden, har har även varit med och producerat Ironvilles musik!


The Panda Song med Universal Zoo. Kristian Anttila har tillsammans med flickvännen Amanda Ericsson startat ett band, som därutöver består utav ett 50-tal personer till. Angående djurtemat säger Kristian såhär på Per Sindling-Larsens blogg: "Alla andra sjunger ju om människoapan och människoapans bekymmer. Vi är trötta på det."
Låten finns inte på youtube än, men du kan lyssna på den på deras myspace genom att klicka här!


Hoppas musiken kan förgylla även er helg!
// Kristina

Dansar vals med pessimisten, och om du visste vad satans bra han är på det!

Var på studiebesök på SR Luleå idag. Inte speciellt innehållsrikt, men dagen bjöd i alla fall på sushi och en biltur. Alltid något. Dessutom var Domkyrkan lika fin som alltid och kön för att vaccinera sig mot svinis har väl sällan varit så lång.

/ Malin

 


Did I tell you?

Det här är ingenting jag kommer blogga någonting större om, men idag har det inträffat något ofattbart i min släkt. Min moster fick en stroke i förmiddags som de opererade i sex timmar. Utan framsteg. hennes ena hjärnhalva är nästintill helt förlamad, vilket innebär att bland annat hennes talförmåga är helt noll och om hon har TUR kan hon säga enkla ord som "ja" och "nej" först om två år.

Så snabbt allting kan förändras och vad maktlös jag är på 130 mils avstånd.
Den här låten är till dig moster, med din favorit Jerry Williams:

Vi tar en dag i taget nu, jag tar en dag i taget.
/Malin
Som att lampan är sönder...

Onsdag och denna vecka betyder det gästföreläsning med Gunnar Nygren som bland annat skrivit boken "Yrke på glid" som handlar om journalistrollens de-professionaliersing. Det ska bli intressant och dessutom tillhör hans bok min kurslitteratur kulturjournalistik som jag just nu läser. Det enda som gör det opepp idag är att gå till skolan, vädret utanför är totalgrått och trist. Solen går ned vid tre på eftermiddagen, vilket innebär att jag konstant är trött. Mer eller mindre trött - det är mina två lägen. Och jag är lång tifrån ensam, varannan människa blir ju knäpp i detta mörker, regn och rusk. Inte konstigt att det är segt att utföra skolarbete, jobb och hushåll. Vi är ju knäppa allihopa.

Varför novembermånad den månaden då man alltid har sämst med pengar, i alla fall jag? Jag räknar dagarna tills studiebidraget kommer..och SJÄLVKLART när jag inte kan shoppa så hittar jag massor av saker som jag verkligen skulle vilja ha.

Nu lunch, sedan föreläsning!

/ Malin

Tisdag.

Kudden var så kall, len och mjuk idag. I två timmar låg jag kvar, trots att både mobilen och klockradion ringt x antal gånger..det gjorde ingenting. Seminariet blev ju inställt och vädret utanför är inte lockande. Så istället har jag tillbringat morgonen med radio, frukost och disk. Fin kombination det där. Igår kväll lagade jag lite kläder, sådant som väntat på att bli det en längre tid, tid saknas, eller kanske snarare prioriteringarna har varit annorlunda. Tusen gånger per dag trycker jag på mailboxen för att se om några nya mail inkommit, det har de tofta - men fel mail. Jag väntar på praktikmail/samtal. Som så många andra också verkar göra...Återstår att se. Nej, nu ska jag dra på mig träningskläderna, stoppa musik i öronen och bege mig till gymmet. Verkligen på tiden.

Förövrigt är det någon som gömmer en kavaj i sin garderob som den tröttnat på, så är jag intresserad, ja alltså om den är lite oversize och skulle kunna passa mig....Ciao!

/ Malin


Action!

Idag agerade jag skådespelerska i en film som några studenter på skolans spelade in, den skulle baseras på genus och perspektiv. Jag spelade mamma Karin som var den klassiska mamman ( i alla fall som den typiska rollen sett ut). Det var kul, intressant och skön start på veckan. Efter det använde jag denna dagen mest till att "ta igen" helgen jag missade, eller snarare tillbringade i skolan. Bland annat fikade jag på stan med Fia och Sandra i två timmar, massor med idèer sprutades bland annat. Sedan har jag även sett första avsnittet i Tv4s nya dokumentär serie "Mamma till en mördare", en serie som intresserar mig och som berörde. Ett oerhört svårt ämne att uppmärksamma och som många har vilt skilda åsikter kring. Intressant och rörande.

Imorgon skulle jag haft kulturseminarium, men det blev inställt på grund av att gästläraren blivit sjuk, förhoppningsvis inte i svinis...men på grund av det inställda seminariet funderar jag på långfrukost. Något som är bland det godaste, skönaste och mest uppiggande!

Vill tipsa er som har runt 37 i skostorlek, lägg ett bud på dessa godingar!


/ Malin


Salem joker i Melodifestivalen

Idag är det klart att Salem al Fakir blir den andra jokern i Melodifestivalen. Hiss eller diss? Jag är lite kluven till att artister likt Salem stället upp.. men samtidigt slutar det ju alltid med att jag kollar på hela schlagerkarusellen ändå, så varför då inte ha med lite bra artister?!

Låten heter i alla fall "Keep on walking" och beskrivs som en "midtempolåt med piano".

// KristinaSalem med låten Roxy live i Popcirkus i SVT

Bara så länge det finns stjärnor över oss

Tidigare i höstas var jag i Stockholm över en helg. En av kvällarna åt jag och mamma middag på en av restaurangerna i Gamla stan. Efteråt skulle vi ta tunnelbanan till hotellet och i "gången" ned till T-banan stod han med sin gitarr och fodralet framför fötterna i ett rop efter en slant. 

Som jag (tyvärr) brukar så gick jag även denna gång förbi en av alla gatumusikanter som existerar...men jag hann bara några meter innan jag stannade upp och började rota febrilt i fickorna efter mynt. Jag hade hört tonerna av Göteborg, tonerna av pop, tonerna av något som berör. Jag kände några mynt och vände mig snabbt om och började gå mot den brunhårige killen med snedlugg och converse - och jag började sjunga, i takt med honom....och det kommer kanske inte alltid vara vi två. Bara så länge det finns stjärnor över oss och bara sålänge våra hjärtan klarar av att slå....Jag kastade mina två femmor i gitarrfodralet och blickade lite snabbt, generat upp och mötte hans ögon...sedan småsprang jag därifrån.

Tiden stannade för en liten stund och hjärtat bultade lite extra. Det var ett ögonblick, som jag vill klistra fast - mitt löjliga leende på T-banan som inte kunde förstå. Gårdakvarnar och skit. Om två veckor åker jag till Göteborg, det ska bli skönt. I norrland är det bara trist och kallt och inte någonstans finns det någon gatumusikant.


/ Malin


Hand i hand med tiden?

Pluggar...ganska seriöst just nu. Men det är så patetiskt, uppgiften jag förösker att göra just nu är en produktionsplanering, som innebär att skriva ned sitt tänkta arbete, metod och en tidsplan. Det sistnämnda är något jag borde ta med till resten av min vardag också, helt klart inte min starkaste egenskap, att planera och strukturera upp dagarna på ett sunt sätt. Därför känns det näst intill komiskt att försöka skriva ihop deadlines och planering inför kommande månad när det gäller denna kurs (kulturjournalistik). Hur ska det gå? Jag frustar, stönar och ropar på hjälp genom vardagsrummet, men ingen lyssnar - ingen är hemma. Inte i mitt huvud heller.

Det är fredag idag och jag vill helst av allt bara lägga mig i soffan och dra en filt över huvudet. Men nej. Möte 13.00, möte 16.00, deadline för inlämningen av produktionsplanen 17.00 och sedan vara serveringsansvarig 20.00 ikväll. Vilken dag.

Ingen tid får gå till spillo, till lunch var min "tanke" att produktionsplanen skulle vara inlämnad, men som sagt. Tidsplanering och jag är inte bästa vänner, men vi kanske kan bli?

Bjuder på en spellista, denna fredagen den 13:e.

Take Care / Malin


Reality killed the videostar

Idag släpptes Robbie Williams nya skiva "Reality killed the videostar". Finns redan här på Spotify! Gillar Bodies som redan har släppts, och som sällskap till pluggandet ikväll har resten av skivan lyssnats igenom. Sammanfattningsvis en bra skiva, och även om det känns nytt finns det naturliga Robbie-soundet där. Spår som sticker ut lite efter en första lyssning är "Difficult for Weirdos" och "Last day of disco".
Robbie Williams på Ullevi-06. Det var en fin dag i juli att minnas nu i snålblåstens november.

Godnatt på er!
/ Kristina


Ps. Skivtiteln får ju en osökt att tänka på den här sköna dängan:


Buggles - Video Killed the Videostar

Kent live från release-festen i New York

Del 1 av 4:


Del 2 av 4:


Del 3 av 4:


Del 4 av 4:Klippet finns också i sin helhet på kent.nu.

Lyssna och njut (eller skit i det om du inte gillar kent)!
/ Kristina

The Kick - Let it be

En av utmanarna som jag valde ut för Heta Listan i Radio Shore denna vecka var låten "Let it be" med The Kick. Det är inte frågan om en beatles-cover, även om låttiteln för tankarna åt det hållet. Istället är det en härlig upptempo låt med en riktigt skön refrängslinga. Bandet kommer från Göteborg och skivan som släpptes i somras har fått ett bra mottagande och låg bland annat fem veckor på topp tio på en tysk alternativlista (före bland annat Arctic Monkeys).

Här kan du lyssna på låten Let it be på deras myspace (finns tyvärr inte på youtube än)!

/Kristina

Ps. Weekend i Köpenhamn bokad i december! Ska bli spännande och kul :)

Grattis Ludvig!

Vad är det för en dag? Är det en vanlig dag? Nej det är ingen vanlig dag för det är Ludvigs födelsedag.
HURRA HURRA HURRA!

Idag fyller bästa killen år. 21 år! Grattis säger jag med det här lilla födelsedagskortet! Tror nog att du kommer bli så glad som på bilden när du får min present ikväll!

/ Kristina

Ps. Bilderna är tagna när vi fotade för porträttuppgiften i fotokursen nu. Inga bilder som användes för examinationen men jag tyckte det såg så kul ut när man bläddrade mellan bilderna. Och så fick jag lärt mig hur man gör en animering i PS också! Vill du lära dig det har Nevnarien en bra guide här!


Sagan om "Du är min man" är över

Efter 278 veckor, det vill säga mer än 5 år tvingades låten "Du är min man" att lämna Svensktoppen. 

Det var den 11:e juli 2004 som Benny Anderssons Orkester och Helen Sjöholms låt "Du är min man" gick rakt in på Svensktoppens förstaplats. I stort sett har låten slagit alla möjliga rekord.

Känslorna bland Svensktoppens lyssnare är starka efter beskedet att låten inte kommer spela någonting mer. Tryck här för att läsa mer och lyssna vad Stockholmsborna tycker om detta.

/ Malin


Bild och fakta: www.sr.se


Hon vet ingen tystnad.


20 år av frihet

Den 9 november 1989 föll äntligen muren som delade Tyskland i två delar. Jag var bara knappt två år då, så det är svårt att förstå vad det verkligen innebar. Men en dag som idag bör man kanske ändå stanna upp och tänka på det. Glädjas med de berättelser som finns från öppningen och vara tacksam att Europa idag är en union.

Såhär skriver svd.se i en berättelse med personer som var med då:
"Harald Jäger tvekar. Endera riskera ett blodblad eller öppna gränsen. Han bestämmer sig för att, som han senare skriver i en bok, "öppna ventilen långsamt". Några av de mest påstridiga släpps ut. De andra får vänta. Minst 20 000 allt mer otåliga östtyskar trängs nu framför gränsstationen. "Öppna! Öppna!", skallar ropen. Harald Jäger ger order om att lyfta bommarna och kablar sedan uppgivet iväg ett sista telegram till sina överordnade: "Vi öppnar slussarna!"

– Det var det lyckligaste ögonblicket i hela mitt liv, minns den i dag 46–årige Aram Radomski, som denna natt för 20 år sedan spatserade över till friheten i Västberlin som en av de allra första. Förbi vakttornen, k-pistarna, de elektriska staketen, snubbeltråden och hundpatrullerna som i nästan 40 år hade hindrat 17 miljoner östtyskar från att lämna landet."


De har även ett bild- och ljudspel med bilder från muren. Jag gjorde som så att jag stängde av ljudet och satte istället på Die Mauer med Ebba Grön.

 

Stanna upp en stund och tänk på friheten!
/ Kristina

 

Die Mauer - Ebba Grön

När Aram Radomski på kvällen den 9 november slår på de östtyska tv-nyheterna och hör Günter Schabowski från det styrande socialistpartiet SED mumla något om en ny utreselag känner han på sig: Det här är slutet på DDR. En halvtimme senare står han vid gränsövergången Bornholmer Strasse i Östberlin där en snabbt växande skara trängs framför galler och taggtråd, spöklikt upplysta av starka strålkastare.

Aram Radomski, den då bara 26-årige fotografen som i smyg filmat Östtysklands förfall och den växande oppositionen i landet, ropar: "Är det sant att vi i natt får passera till väst?". Gränsvakterna tiger. Demonstrativt håller de sina automatvapen i beredskap. Fortfarande är DDR ett fängelse, om än dömt till undergång.

Gränsstationens chef överstelöjtnant Harald Jäger var i sin ungdom en glödande kommunist och har sedan dess gjort karriär i säkerhetsapparaten. Nu ringer han förtvivlat till sin chef vid ministeriet för statssäkerhet MfS. "Håll ut!", lyder ordern. Utanför växer folksamlingen för varje minut som går. Långa rader av puttrande Trabis och Wartburg väntar längre ner på gatan.

Nerverna ligger utanpå.

– Men öppna då! ropar Aram Radomski.

Harald Jäger tvekar. Endera riskera ett blodblad eller öppna gränsen. Han bestämmer sig för att, som han senare skriver i en bok, "öppna ventilen långsamt". Några av de mest påstridiga släpps ut. De andra får vänta. Minst 20 000 allt mer otåliga östtyskar trängs nu framför gränsstationen. "Öppna! Öppna!", skallar ropen. Harald Jäger ger order om att lyfta bommarna och kablar sedan uppgivet iväg ett sista telegram till sina överordnade: "Vi öppnar slussarna!"

– Det var det lyckligaste ögonblicket i hela mitt liv, minns den i dag 46–årige Aram Radomski, som denna natt för 20 år sedan spatserade över till friheten i Västberlin som en av de allra första. Förbi vakttornen, k-pistarna, de elektriska staketen, snubbeltråden och hundpatrullerna som i nästan 40 år hade hindrat 17 miljoner östtyskar från att lämna landet.
18:29-4

Jag tänkte låta bli, bara låta det passera genom att blunda lite extra. Trots mina många försök går det inte. Denna söndag, som många andra dagar per år i Sverige firar vi någonting, en så kallad tradition. För att uppmärksamma någonting fint och bra. Traditioner har jag egentligen ingenting alls emot, inte heller denna dagen OM man själv fick bestämma om man firar den eller inte. Jag blir förbannad för att jag blir indragen i någonting jag själv inte kan bestämma över. Traditioner som jag gärna hade firat - om jag kunnat. Fars dag är en fin tradition, att uppmärksamma alla dunderbra pappor, käka lite god mat och ge dem ett par nya "extra fina strumpor". En chans för familjen att träffas, umgås och ta hand om varandra.

Men det blir ett problem för dem som inte har en "dunderbra pappa", en pappa som inte agerar som en pappa bör, en pappa som misshandlat sitt/sina barn eller en pappa som är död. Då blir det ett problem när det runt omkring i samhället i veckor innan firandet säljs kort, tårtor och buketter till Fars dag. Det går inte att undvika, ja om man inte vill dö av hunger på grund av att slippa se korten i affären. Jag brukar klara detta bra ändå, ignorera. Ignorera. Ignorera, men så igår pep det till i mobiltelfonen. "Fira pappa imorgon med en bild och gratulation. Du skickar gratis mms hela dagen och dessutom bjuder vi på fars dag-bilder. Gör någon glad!". Oj vad bra att skicka gratis mms hela dagen, verkligen kanon, men resten då. Döda pappor går inte att skicka mms till, telefonlinjen till himmelen är inte fullständigt utvecklad än.

Jag vill inte på något sätt få dig att känna skuld för att du firar din pappa idag, inte heller tycka synd om mig. Jag önskar bara att alla fick ta del av denna dag i den dos man själv vill. Att jag slapp kvävas i trevliga "middags-statutsar" på facebook, inte behövde svara på frågor om jag grattat min pappa eller ens behöva känna ett behov av att skriva detta inlägg.

Grattis alla dunderbra pappor, pappor som blir bortglömda och pappor som är döda!
/ Malin


Killars rumpor ser nästan alltid bäst ut i jeans av Nudie alternativt Acne.

Lördags natt - tidig söndagsmorgon.

Ikväll har jag haft en riktig soft kväll med Beatrice som sällskap. En tjejkväll med cupcakes och romantiska komedier, säga vad man vill om det - men filmvalet passade bra denna kväll. Även cupcaksen. Annars har lördagen gått i ett lugnt tempo. Det har snöat hela dagen och den första "pulsningen" genomfördes idag. Dock är det lite för vamt för att snön ska vara i fin form, så det är ganska blött. Jobbigt om det fryser på inatt=halka imorgon.Igår (fredag) lät jag Kents nya album RÖD vara mitt sällskap medan jag gjorde mig iordning för kvällen, det fungerade alldeles utmärkt. Efter de få genomlyssningarna jag hunnit göra är "Svarta linjer" och "Hjärta" favoriterna, kommer säkerligen ändras..I alla fall är albumet spännande, nytänkande och annorlunda.

Svarta linjer
Minns du hur det var
den där vintern.

Svarta linjer
(Vad du än gör, tänk dig alltid för)
En askgrå horisont
(Tänk dig för, tänk på vad du gör)

Svarta linjer
(Allt har ett pris, tänk dig alltid för)
Som spårljus över stan,
(Tänk dig för, tänk dig alltid för)
kommer våren
--------------------
Vita linjer
(Måste tänka framåt, måste tänka stort)
Dom leder ingenstans
(Måste bli nånting, måste få nåt gjort)

Vita linjer
(Tänk dig för, tänk dig alltid för)
Vi har en mikroskopisk chans,
(Allt har ett pris, tänk dig alltid för)
att bli gamla tillsammans


Imorgon ska jag starta dagen med att planera hela söndagen över frukosten. Jag ska bland annat hinna skriva en projektplan som är första uppgiften i min nystartade kurs "sport/kultur journalistik" , där jag valt inriktningen kultur. Berättar mer om mina planer för kursen vid ett senare tillfälle, kanske imorgon. Jag ska imorgon även spela fotboll för andra veckan i rad. Det är studentföreningen på skolan som anordnar det och det var sanslöst kul förra veckan, dock hade jag träningsvärk i X antal dagar efteråt - men helt klart värt. Dessutom har mamma skickat upp inomhusskorna, så nu kan ingenting stoppa mig.


Killars rumpor ser nästan alltid bäst ut i Nudie/Acne jeans.Dags att sova. Take Care. Malin.
Julsingel med Melody Club och Anna Järvinen


Melody Club på Hultsfred-09. Foto: Kristina Stulken

Nu såhär i november när man inte riktigt förstått att hösten snart är över börjar julsakerna trillar över en i rasande fart. Det är julskyltningar, jukreklam på tvn och så är det förstås alla dessa julskivor som släpps av Carola & co. Den ena sämre än den andra. Och då är det så himla kul när man hittar de där små guldkornen som faktiskt är bra. Förra året var det "A christmas duel" med The Hives och Cyndi Lauper. I år stavas det Melody Club tillsammans med Anna Järvinen och låten ""I don't believe in angels".

Låten släpps egentligen på måndag, men redan nu går den att lyssna på den på bandets myspacesida. Jag gillar den verkligen, riktigt mysig och med det där Melody-club-soundet som är så bra. På med Anna Järvinens ljuva stämma och det är en riktigt julhit i mina öron. Vad tycker du?

Såhär säger sångaren och låtskrivaren Kristoffer Östergren om låten till Smp.se:
"Den heter I don't believe in angels och den låter Melody Club, det är ju jag som skrivit den, men inte riktigt lika hetsig som vi är ibland. Julen är så hetsig ändå. Den går i ett lite lugnare tempo."

Lite tidigt kanske, men med låtens bjällerklang i bakgrunden känns det nästan okej; GOD JUL!
// Kristina

Förvandling


Bilderna är tagna så som de är, med lång slutartid och dubbla blixtar. Sedan har jag bara redigerat färger och skärpa.

Två bilder jag har tagit under fotokursen nu i höst. De här två var i en bildserie av fem på temat förvandling. Vad tycks?

Nu stänger bibblan för idag så jag måste packa ihop mig!
/ Kristina

Ps. Ett tack till modellen också! Besök gärna hans blogg (SnyggMattias).

A track and a train

En hektiskt onsdag är snart slut, då väntar en torsdag i ännu högre tempo. Men det ska bli en kul torsdag. Idag har jag äntligen fått (2000 kronor fattigare) tillbaka min dator från reparationen. Så nu låter den ingenting och den klarar sig fint på batteriet. Det resulterade i något som kan likna ett barns leende på julafton i mitt ansikte. Annars har dagen i stort sett bestått i att planera de fyra timmar jag imorgon sänder radio under:• Först 19-20 sänder jag mitt egna program Nöjesmaskinen - där det denna vecka kommer att handla om modetrender. Hur det kommer arta sig återstår att se, men vi ska föröska svara på era frågor så gott vi kan, maila mig på:nojesmaskinen@pitefm.se eller skriv en kommentar i detta inlägg. Frågorna kan handla om de tmesta inom höstens/vinterns mode. Jag ska även ha med en intervju med ett band som idag (4 november) släppte sitt debutalbum. Bandet heter Cartwall och härstammar av en slump från Piteå. Frontfiguren Matilda Kihlberg gick dessutom radiolinjen på musikhögskolan. Intervjun hör ni imorgon. Men tänkte bjuda på deras mest spelade singel, kanske ni känner igen denna? På deras Myspace står det en underhållande och intressant textrad som ebskriver bandet och deras bandnamn väldigt bra:
Att befinna sig i en av Sveriges nordligaste städer. Med snö på marken fem månader om året. Det finns ett sparkmuseum. En klubb för veteran-mopedister. Man går på en skola med musikstudenter, plinkandes, wailandes på solon som aldrig tar slut. Försöker tro på någon slags karriär som radioproducent. Kan bli jobbigt. Kan bli tråkigt. Därför lånar man skolans dyra utrustning. Stänger in sig i en garderob på ett studentrum. Hyllar åttitalets trummor, synthar med sin egna tolkning. Skriver banala texter. Och sjunger ut dem med breda känsloregister. Och döper sitt band till det mest överskattade dataprogram, till för att spela jinglar med: Cartwall.

• Sedan 22-01 är det dags för Nattugglorna, ett kvälls/nattprogram för dig som av olika anledningar fortfarande är vaken. Tre timmars radio med allt ifrån nyheter, tävling, önsketimme och denna vecka även ordvitsar (jag och Joseph som är programledare denna vecka härstammar båda från Västkusten). Första halvtimmen som vi ägnar åt veckans nyheter har två intressanta intervjuer. Dels en där vi pratat med en läkare på smittskyddsinstitutet i norrland, angående influensavaccinet. Och dessutom en intervju med en av utrikeskorrespondenterna på SVT angående Barack Obama.

Du lyssnar lätt via webben och skriver in till programmen via din messengertjänst (exempelvis msn), lägg till: onair@pitefm.seImorgon har jag dessutom kursstart. Jag har valt att läsa sport/kultur journalistik som valbar kurs, då med inriktning kultur. Är jättepeppad på denna kurs och har stora förhoppningar. Dock ska vi redan tills imorgon funderat ut vad vi skulle vilja göra för arbete, svårt enligt mig när vi inte fått höra någonting av vad som förväntas och hur stort arbetet ska vara. Har du några idèer på vad som skulle passa mig att producera, berätta!(Tryck på bilden för större format)

Nu är det dags för sängen, lång dag imorgon!

/ Malin


Smaklig måltid

Lunchtid denna onsdag, då kan det väl passa bra med lite humor.
Nemi
tillhör mina favoritserier och tänker därför i fortsättningen bjuda på smakprov ur denna serie.
Smaklig måltid! / Malin


Godmorgon!

Hemtentan är inlämnad men ingen paus i plugget för det, nu börjar vi med c-uppsats, jihooo (mycket ansträngd entusiasm för tillfället..)
Tänkte bara säga godmorgon med en ny skön låt med Tegan and Sara! Slog sig förövrigt in på plats fyra på Heta Listan i Radio Shore denna vecka efter att ha varit utmanare förra veckan. Kul :)

See you!
/ KristinaTegan and Sara - Hell

Helgen i ord och bilder

Vilken helg. Halloweenfest i fredags med allt vad det inenbär, framförallt gott sällskap och alkohol. Kvällen var mycket lyckad efter att ha tillbringat hela dagen framför symaskinen för att få klart våra dräkter (The Incredibles), men klart värt det! Denna dag resulterade i att resten av helgen blev väldigt lugn. Film-marathon i lördags tillsammans med Johannes och Bea och igår blev det städning och sedan fotbollsträning på kvällen. Träningen var så kul, löjligt roligt att få spela lite boll igen. Ska verkligen försöka fortsätta regelbundet med detta varje söndag. Det är Studentidrotten som arrangerar detta, mycket bra! Dessutom blev min cykel stulen. Ja, utanför min port, stackaren. Surt, när man som student i den här staden använder cykeln dagligen, nästintill jämt.
Det är svart utanför fönstret på redaktionen, kolsvart. Innan klockan ens var 16 var det mörkt. Så nu ska jag GÅ hem och tända ljus, laga mat och ha en lugn kväll.

Ciao! / Malin


Mera halloween :)

Igår bjöd Mattias på klassfest och det var riktigt trevligt. Jag var utklädd till ett Håkan-fan. Inget läskigt med Håkan, men vissa av de 14-åriga fansen är rätt så läskiga.. nåt sånt ;) Blev i alla fall riktigt glad när jag önskade en Håkan-låt på lilla dansgolvet och de spelade En vän med en bil OCH För en lång, lång tid på raken. Galet bra!

Nu ska jag göra ett sista ryck när det gäller hemtentan och sen är den förhoppningsvis ett minne blott (peppar peppar, jag vill slippa rester).

Sköt om er!
/ Kristina


Ps. Bilderna är tagna av Mattias Rensmo!


RSS 2.0